تحولات منطقه

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: مشخص نیست چگونه مصوبه‌ای در قانون بودجه گنجانده شد که طبق آن منابع صادرات ال‌پی‌جی از پروژه‌های گازی گرفته شد و به هدفمندی یارانه‌ها رسید، با این اقدام ناترازی گاز در کشور تشدید می‌شود.

منابع صادرات ال‌پی‌جی باید صرف پروژه‌های گازی شود/ درآمد گاز مایع نباید در تبصره ۱۴ بیاید
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

‌هادی بیگی‌نژاد با اشاره به تبعات منفی هزینه‌کرد منابع پروژه‌های نفتی در مصارف هدفمندی یارانه‌ها عنوان کرد: ال‌پی‌جی هیدروکربنی است که از ترکیب پروپان و بوتان تشکیل شده و در پالایشگاه‌های نفتی و گازی تولید می‌شود.

وی افزود: درآمدهای صادرات این محصول از پالایشگاه‌های نفتی در هدفمندی یارانه‌ها مصرف شده و درآمدهای صادرات این محصول تولیدی از پالایشگاه‌های گازی در پروژه‌های نفتی و گازی کشور سرمایه‌گذاری می‌شود که هزینه‌کرد آن نیز تحت نظارت نهادهای نظارتی انجام می‌شود.

* سازمان هدفمندی برخلاف قانون‌ ۲۶ هزار میلیارد تومان از سهم شرکت ملی گاز را نداد

بیگی‌نژاد گفت: سال گذشته ۲۶ هزار میلیارد تومان از درآمدهای صادراتی ال‌پی‌جی پالایشگاه‌های گازی در بخش منابع تبصره ۱۴ آورده شد. در آن زمان، این موضوع مطرح شد که این محصول اصلا نباید در تبصره ۱۴ بیاید چون این درآمدها ‌اصلا سهم هدفمندی یارانه‌ها نیست.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: در پاسخ گفته شد که همه این درآمدها در همان تبصره ۱۴ به شرکت ملی گاز تخصیص می‌یابد و در نتیجه طبق تبصره ۱۴ در بخش مصارف نیز برای پروژه‌های شرکت ملی گاز ۲۶ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد. بدین ترتیب این منابع به خود شرکت ملی گاز و وزارت نفت برگردانده شد.

وی گفت: اما عملا این اتفاق نیفتاد، بدین صورت که سازمان هدفمندی ۲۶ هزار میلیارد تومان را گرفت ولی برای انجام پروژه‌های حیاتی شرکت ملی گاز برای رفع ناترازی گاز تخصیص نداد و برنگرداند.‌

* مازاد درآمدهای محصولات جانبی پالایشگاه‌های گازی دوباره به جیب هدفمندی رفت

بیگی‌نژاد ادامه داد: امسال در صحن این پیشنهاد مطرح شد که یک حسابی با عنوان «حساب سرمایه‌گذاری نفت و گاز» ایجاد شود و ۹۵ هزار میلیارد تومان از درآمدهای ال‌پی‌جی، اتان و گوگرد در آن واریز شود. این مبلغ هم قرار شد صرف پروژه‌های زیرساختی صنعت گاز کشور شود تا به رفع ناترازی گاز کمک کند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: البته رقم صادرات محصولات جانبی پالایشگاه‌های گازی بیش از ۹۵ هزار میلیارد تومان است. پس چه اتفاقی برای مابقی آن می‌افتد؟ طبق متنی که بعدا و بدون مصوبه مجلس در تبصره یک قانون بودجه گنجانده شد قرار است مازاد این مبلغ به حساب سازمان هدفمندی یارانه‌ها واریز شود. یعنی دوباره مثل سال قبل از منابع پروژه‌های نفتی که پروژه‌های زیرساختی هستند گرفته شد و به هدفمندی یارانه‌ها داده شد.

وی تاکید کرد: مشخص است که با این اقدام، سازمان برنامه منابع موردنیاز برای پیشبرد پروژه‌های نفتی را به وزارت نفت برنمی‌گرداند و همه را خودش مصرف می‌کند که این موضوع به نفع کشوری نیست که صنعت نفت آن موتور محرکه اقتصاد کشور است و هم‌اکنون از کمبود سرمایه‌گذاری رنج می‌برد.

* در بودجه ۱۴۰۲ کمبود منابع و سرمایه در صنعت نفت تشدید شد

بیگی‌نژاد عنوان کرد: در این فرآیند چه اتفاقی افتاد؟ صنعت نفتی که همین الان با کمبود منابع مواجه است، منابع فعلی‌اش هم از او گرفته شد. آن وقت چگونه می‌توان انتظار داشت که بدون منابع وزارت نفت برای رفع ناترازی گاز اقدام کند؟ رفع ناترازی گاز در حوزه افزایش تولید از طریق توسعه میادین و فشارافزایی پارس جنوبی و غیره به سرمایه و منابع نیاز دارد و با این اتفاق عملا ناترازی گاز در کشور در سال آینده تشدید می‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: اینکه گفته می‌شود محل مصارف درآمدهای ال‌پی‌جی در پروژه‌های نفتی و گازی کشور مشخص نیست و تاریکخانه است، اصلا صحت ندارد و بر هزینه‌کرد تمامی درآمدها نظارت وجود داشت و کاملا شفاف است. با این اتفاق باید در انتظار تکرار ماجراهایی از جنس تربت جام در زمستان باشیم.

وی اظهار داشت: در حال حاضر ما جزو کشورهایی هستیم که کمترین سرمایه‌گذاری را در صنعت نفت خودمان انجام می‌دهیم. کافی میزان سرمایه‌گذاری صنعت نفت ایران را با عربستان مقایسه کنید، ما خیلی عقب هستیم، آن وقت در این شرایط نه تنها کمکی به جذب سرمایه‌گذاری موردنیاز در صنعت نفت که در حدود چند ۱۰۰ میلیارد دلار است نمی‌کنیم بلکه همین درآمدهای فعلی را نیز از او می‌گیریم.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.